«Україна в майбутньому може опинитися всередині території РФ». Російські ЗМІ про Україну

Поки частина російських ЗМІ просто обурено кричала про «терористичний акт України» на Кримському мосту, газета «Взгляд» копнула глибше і виявила, що «Київ вдарив по Кримському мосту в результаті підступного плану». Прокремлівське видання за допомогою кількох «експертів» не тільки розповіло, що це був за «план», а й запропонувало для захисту мосту використовувати різні способи - навіть «згадати ті практики, які активно застосовували ми за часів Великої Вітчизняної»...

«Необхідно провести хорошу роботу»

Газета «Взгляд» звертає увагу своїх російських читачів на важливий, на її думку, факт - напередодні удару по Кримському мосту, у неділю, 16 липня, «безпілотники ЗСУ атакували Севастополь».

«Експерти вважають, що напад на місто здійснювався з метою відвернути ЗС РФ від основного удару по інфраструктурному об'єкту. Також висловлюються припущення, що противник міг вести розвідувальні роботи з виявлення слабких місць у російських системах ППО і РЕБ», - повідомляє газета.

«Противник використовує тактику «малих уколів». З її допомогою проводилася розвідка роботи наших засобів протидії. Завдання ставили таке: виявити слабкі місця систем ППО і РЕБ, а також перевірити, яку техніку буде задіяно для відбиття ударів», - розкриває «військовий експерт» Максим Клімов той самий «підступний план».

Клімов відверто сумнівається, що «ЗСУ хотіли замаскувати плани щодо нападу на Кримський міст».

«Ми не спостерігали спроб перевантажити російські засоби протидії: кількість цілей з боку противника свідомо не перевищувала того обсягу, який ЗС РФ могли відбити», - підкреслює Клімов.

Схожої точки зору дотримується ще один «військовий експерт» - такий собі Юрій Кнутов.

«Найімовірніше, атакою БПЛА на Севастополь противник намагався відволікти ЗС РФ, зокрема, сили берегової охорони, від нанесення основного удару по Кримському мосту. Використовували малу групу безпілотників для того, щоб створити у російських сил відчуття прийдешньої другої хвилі нападу на місто», - розкриває «підступний план» Кнутов.

Він продовжує: «Не виключаю того, що за допомогою нальоту на Севастополь ЗСУ намагалися знайти і проломи всередині наших систем ППО і РЕБ. На їхньому боці розвідувальні літаки НАТО і супутники альянсу, за допомогою яких і були отримані дані - на якій ділянці нанесення удару буде найбільш ефективним. Є й інформаційний аспект - теракт здійснено в останній день дії зернової угоди».

При цьому Кнутов діловито радить: «Звісно, у майбутньому необхідно провести хорошу роботу для запобігання подібним випадкам. Важливо вдосконалити наявні на озброєнні системи РЕБ, а також уважно вивчити наявні недоліки в роботі з протидії БПЛА. Крім того, корисним було б згадати ті практики, які активно застосовувалися нами за часів Великої Вітчизняної».

Погодьтеся, останнє відсилання може здивувати навіть не дуже досвідчених у військовій справі читачів. Однак експерт Кнутов одразу поспішає пояснити: «Тоді СРСР активно використовував бонові загородження з сітками, що давало змогу не підпускати техніку і торпеди противника. Вранці система відкривалася для проходу цивільних суден, а до вечора - закривалася. Це дуже ефективна практика, яка зробила чималий внесок у перемогу нашої країни».

Нарешті, ще один прокремлівський сеціаліст - «експерт Центру аналізу, стратегій і технологій» такий собі Сергій Денисенцев просто-таки епохально заявляє, що «необхідно посилити оборону Кримського мосту з моря».

«Не завадило б розставити зенітні гармати вздовж об'єкта, а також використовувати мережеві загородження. Однак захист лінійно-протягнутої конструкції завдовжки 19 км все одно залишиться складним завданням», - і закликає, і нарікає Денисенцев.

А взагалі він глибоко переконаний, що «найефективніше вирішити проблему оборони можна лише наступальними засобами».

«Необхідно підвищити для противника ризики атаки, руйнуючи у відповідь його інфраструктурні об'єкти, наприклад, мости через Дніпро в Києві», - резюмує Денисенцев.

«Завдання тільки за наводкою»

Газета «Аргументы и Факты» з приводу удару по Кримському мосту теж звернулася за коментарем, але, чомусь лише до одного «експерта».

Черговий «військовий експерт», такий собі полковник у відставці Анатолій Матвійчук у розмові з «АиФ» заявив, що «фактично Збройні сили Російської Федерації в змозі завдати удару одразу по кількох цілях, поразка яких могла б вважатися рівнозначною відповіддю на провокацію в Криму».

«Є цілі, ураження яких завдає непоправної шкоди як військовій могутності України, так і економіці. Є важливі залізничні переходи - такі як Чоп в Ужгородському районі Закарпаття та інші подібні об'єкти на західній Україні. Якщо їх вивести з ладу, на Україні може зупинитися залізничний рух. Добре відомо, що західна техніка надходить в Україну через Одеський порт, через польський Жешув і перехід у Мукачевому. Вона накопичується в Івано-Франківській, Тернопільській, Львівській областях. Крім того, сам Київ розділений на дві частини Дніпром, і там теж стоять кілька мостів, які використовуються в логістичних цілях», - розгортає свій «стратегічний план» відставний полковник.

За його словами, водні безпілотники, якими завдавали ударів, є не тільки в України.

«Надводні безпілотники - це не щось ексклюзивне. У нас є і свої озброєння подібного типу. Інша справа, що застосування цих безпілотників вказує на те, що за провокацією стоїть Захід. Вони можуть виконувати завдання тільки за наводкою, за даними космічної розвідки. В Україні таких даних немає, отже, на цілі вказували англійці чи американці», - очікувано «викриває» Матвійчук.

На його переконання, «обираючи для атаки Кримський міст, Україна зробила ставку на емоційну складову».

«З точки зору логістики, інфраструктури це, звичайно, неприємно. Але це більше розраховано на психіку нашого населення. Щоб створити видимість нестійкості. У цьому є ознаки психологічної операції за участю служби ЦІПСО України та спецслужб Заходу», - підсумовує Матвійчук. Жодних інших «рецептів» щодо боротьби з цим він чомусь не пропонує...

«НП зустріли без паніки, хоча, звісно, перелякалися»

Газета «Известия» поспішає запевнити, що навіть після вибуху на Кримському мосту «росіяни не стали скасовувати відпустки в Криму».

«Масових відмов від броні готелів у Криму не зафіксовано - після теракту на Кримському мосту провести відпустку в іншому місці вирішили лічені одиниці. Про це розповіли «Известиям» представники туристичної галузі. При цьому тим, хто вирішив не їздити на півострів, доводиться доплачувати: дешевих номерів у готелях того ж Краснодарського краю через високий літній попит майже не залишилося», - вводить газета в курс справи.

«Через пошкодження дорожнього полотна на Кримському мосту виїзд туристів із півострова ускладнений, при цьому найближчим часом відпочинок закінчується приблизно у 20 тис. осіб, розповів «Известиям» президент Російського союзу туріндустрії (РСТ) Ілля Уманський. - Їх планують вивозити на поромі через Керченську протоку. Туристів, які очікують своєї черги, розміщуватимуть у готелях і пансіонатах і надаватимуть харчування, - сказав він. Уманський зазначив, що готельєри пішли назустріч вимушеним продовжити свій відпочинок мандрівникам і заявили про готовність безоплатно пролонгувати проживання».  

«Нинішня ситуація, безумовно, створить велике навантаження на туристичну галузь Криму, яка й без того переживає важкі часи, - туроператори неодноразово називали сезон 2023 року найважчим у новітній історії. - Питання: хто компенсує готелям витрати? І взагалі що далі? Наскільки я знаю, багато хто з тих туристів, хто планував відпочинок у Криму, зараз розвернувся і поїхав в Анапу», - каже «Известиям»  мешканка Севастополя Катерина.

«Віце-президент Асоціації туроператорів Росії Сергій Ромашкін вважає, що подальша ситуація залежатиме від термінів відновлення автомобільного руху Кримським мостом. На його думку, якщо протягом кількох днів рух не запустять, то багато людей «приймуть рішення провести відпустку на курортах Краснодарського краю». Незважаючи на теракт, масових відмов від уже куплених турів до Криму немає, констатували в Асоціації туроператорів Росії. Хоча поодинокі випадки фіксуються. - Відмовляються переважно від турів і готелів, заброньованих на найближчі липневі дати».

«Прогноз про те, як ситуація відіб'ється на майбутніх бронюваннях, робити поки що зарано, зазначають представники індустрії. Усі чекають інформації про терміни відновлювальних робіт на Кримському мосту», - уточнюють «Известия».

Мешканка Севастополя Катерина знову повідомляє «Известиям», що кримчани зустріли НП на Кримському мосту «без паніки».

«Хоча, звичайно, люди перелякалися - особливо ті, хто з дітьми. Зараз рух мостом перекрито. Влада порадила утриматися від поїздок або користуватися новими територіями, але багато хто поки боїться», - розповідає всезнаюча Катерина.

Що стосується долі відпочивальників з особистими авто, то в них «є альтернатива - або поїхати на півострів новими територіями, або залишити машину на стоянці біля залізничного вокзалу Тамань-Пасажирська і пересісти на поїзд». Поромна переправа хоч і відновила роботу, перевезення легкових автомобілів на поромах поки що не передбачено, додають у Мінтрансі».

«І туристи, і місцеві жителі розраховують на те, що ремонт мосту не займе багато часу. - Ми сподіваємося, що оперативно відновлять хоча б один проліт і зроблять реверсивний рух, - сказала Катерина. Загалом у Криму зараз усе досить спокійно, констатувала мешканка Севастополя», - підсумовують «Известия» з вірою в пророцтво Катерини.

«Російське «кільце» для Києва»

«Парламентская газета», як і годиться високому офіційному виданню, знову заговорила про високі матерії, цього разу - про «російське «кільце» для Києва».

Перший заступник голови комітету Ради Федерації з міжнародних справ Володимир Джабаров заявив «Парламентской газете», що «як самостійна держава Україна зможе зберегтися тільки як дружня до Росії країна».

«За словами Володимира Джабарова, Україна може розраховувати на самостійність як держава тільки в тому випадку, якщо до Києва прийде «повністю дружня Росії» влада. Без цього, додав Джабаров, наша країна не може бути впевнена, що агресивні провокації на кордонах з Україною припиняться. Сенатор також не виключає, що Україна в майбутньому залишиться в межах кількох областей і опиниться всередині території РФ», - констатує «Парламентська».

«Сенатор» Джабаров пояснює свої стратегічні задуми: «Ми знаємо такі приклади, як Ватикан або Сан-Марино, що перебувають в «оточенні» Італії. А є ще й Лесото - країна, яка знаходиться всередині Південно-Африканської Республіки, анклав з'явився в результаті англо-бурських воєн XIX століття. І ця країна з населенням не в один мільйон осіб займає значно більшу територію, ніж той же Сан-Марино».

Ці заяви вже викликали реакцію в «експертному співтоваристві», зазначає «Парламентська».

Так, такий собі політолог Леонід Поляков стверджує, що «зараз важко собі уявити, щоб Україна опинилася всередині території РФ як незалежна і дружня держава».

«Але ідею про те, що ця країна не повинна межувати з країнами НАТО, можна тільки підтримувати, впевнений експерт. В іншому разі, вважає він, Україна рано чи пізно знову перетвориться на полігон, де відпрацьовуватимуть антиросійські технології, «підначуватимуть русофобію аж до військових сценаріїв розвитку».

«У цьому сенсі Володимир Джабаров має рацію. Так, вирішення завдання, як саме це буде в географічному відношенні вибудовуватися, сьогодні видається важким. Але конкурс ідей щодо того, як облаштувати наше майбутнє в сусідстві з Україною, нам необхідний. І в цьому сенсі заява сенатора - гарний приклад іншим», - вважає Поляков.

Ще один політолог, такий собі Сергій Пантелєєв вважає, що «майбутнє України як анклаву можливе, але як перехідний і нетривалий етап її існування».

«За його словами, говорячи про майбутнє «території колишньої УРСР», варто виходити з того, що суверенна українська державність завершилася 2014 року внаслідок держперевороту, початку громадянської війни і встановлення зовнішнього управління, яке остаточно утвердилося за Зеленського».

«Зараз самостійної української державності просто немає. А її гіпотетичне відновлення можливе за умови, що ця державність комусь буде потрібна як самостійний гравець і суб'єкт міжнародного права. Вважаю, що суверенною Україна може стати тільки в разі відновлення російської цивілізаційної ідентичності», - заявляє Пантелєєв.

Він нагадав, що «Україна свого часу мала всі можливості піти білоруським шляхом - коли державність країни базується на владі національного лідера, в основі якої лежить спільна система цінностей, а однією з найважливіших таких цінностей виступають союзницькі відносини з Росією».

«Але Україна пішла, навпаки, антиросійським і антибілоруським шляхом, що не могло не призвести до катастрофи. Упевнений, що українську державність точно не відновити на колишніх пострадянських, нею ж і знищених, засадах», - суворо підкреслює Пантелєєв.

Він вважає можливим, що «в процесі подальшого руйнування і територіального розмежування «ПостУкраїни» можна буде спостерігати «найнесподіваніші тимчасові комбінації, зокрема пов'язані зі спробами створення якихось протодержавних анклавів».

Зокрема, як вважає Пантелєєв, «якщо в український конфлікт буде втягнута Польща, це може спричинити активізацію і союзної Росії Білорусі».

«Тим часом, частина українських земель - Полісся - фактично є одним історичним регіоном з білоруською землею. І за певних обставин значна частина Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської, Чернігівської та Сумської областей може де-факто стати територією Союзної держави», - нагадує Пантелеєв усім відому кремлівську пісню...

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ»

Статті

Країна
27.04.2024
09:00

Театр під час війни: відновлення і нові сцени

Як театри, попри всі труднощі, працюють, гастролюють і створюють нові сценічні майданчики, розповідаємо в матеріалі.
Донецьк
26.04.2024
16:00

Відновлення Донеччини: поки навіть не в проєкті, але…

Стосунки влади і громадськості ніколи не були виключно конструктивними, на Донеччині зокрема, - передусім через взаємну недовіру, брак досвіду, неспівпадіння уявлень про співпрацю і просто небажання влади бути додатково контрольованою.
Країна
26.04.2024
10:51

Український метал: здається, є надія

"Виробничі результати за підсумками року могли бути вищими, якби імпортна продукція з Китаю не заходила у великих обсягах на вітчизняний ринок, особливо коли в Україні виробляються аналоги".
Всі статті